Cand facem verificarea tehnica a centralei termice?

Verificarea tehnica periodica – VTP este o reglementare legislativa aplicata echipamentelor de incalzire individuale (centralelor termice) ce se realizeaza numai de catre persoane autorizate ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat), la solicitarea proprietarului, atunci cand acesta considera necesar, fiind obligatorie la maximum doi ani, pentru reautorizarea functionarii echipamentului.

Daca sunt montate si intretinute corect, centralele termice sunt echipamente sigure. Mai mult, daca sunt verificate periodic, se poate optimiza consumul de combustibil.

O data la doi ani, in calitate de posesor al unei centrale termice pe gaz, trebuie sa contactezi firma de la care ai achizitionat echipamentul sau care l-a preluat in garantie (indiferent daca acesta este sau nu in termenul de garantie dat de producator), pentru a solicita efectuarea VTP-ului.

O firma serioasa, care isi respecta clientii si care pune accent pe calitatea serviciilor oferite, are un dispecerat sau un call center, care-ti va prelua apelul, stabilind de comun acord data si ora programarii. .

In plus, ai placuta surpriza sa ti se reaminteasca ca-ti expira autorizatia de functionare a echipamentului cu cel putin o luna in avans.

In cazul unor probleme urgente la echipament, ce nu necesita amanare, apelul tau va capata importanta majora, fiind prioritar la programare.

Majoritatea proprietarilor considera ca verificarea tehnica a centralei termice trebuie facuta toamna, inainte de inceperea sezonului rece. Dar de ce nu primavara?!
De ce sa nu verificam centrala dupa ce un sezon a functionat?! In cazul in care s-a uzat vreo piesa- acest lucru se poate vedea la verificarea tehnica si se poate remedia atunci, poate doar necesita o curatare si se poate preveni inlocuirea anumitor piese. In plus, toamna, riscam sa ramanem o zi fara apa calda menajera sau caldura- in cazul in care se defecteaza vreo piesa.

Pe scurt, sfatul specialistilor:

  • VTP-ul trebuie efectuat cel putin o data la doi ani
  • Prefera sa faci verificarea tehnica a centralei primavara
  • Tu esti responsabil pentru a solicita VTP-ul
  • Contacteaza numai firmele autorizate. Doar astfel vei avea certitudinea ca beneficiezi de servicii profesionale si piese originale pentru centrala ta
  • Asigura-te ca vei plati pentru servicii complete de revizie si VTP, nu pentru o stampila pe documente.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *