Ce este o pompa de caldura si cat de eficienta este ea ca sistem termic?
Printre cel mai apreciat echipament de incalzire la nivel international este pompa de caldura.
Acest sistem termic asigura un grad inalt de confort extragand caldura din sol, apa sau aer si transferand-o apoi in instalatia termica a locuintei.
Se poate extrage caldura din aer rece?
Din punct de vedere fizic, caldura este o marime care masoara viteza de miscare a moleculelor. Astfel, cu cat moleculele au o viteza de miscare mai mare, cu atat este mai cald. De asemenea, cu cat viteza de miscare a moleculelor scade, cu atat se face mai frig.
Moleculele inceteaza sa se mai miste la temperatura de -273.15 grade Celsius, temperatura care se mai numeste si zero absolut.
Singurul loc din univers descoperit pana acum in care moleculele nu se misca deloc este nebuloasa Bumerang, iar cu exceptia acestuia se considera ca oriunde in lume exista suficienta energie termica in aer pentru a putea extrage caldura.
Pompele de caldura extrag caldura folosind o tehnologie de comprimare a vaporilor, la fel ca si frigiderele. Pentru a putea face acest lucru, ele sunt prevazute cu:
- un compresor;
- un vas de expansiune;
- un vaporizator;
- un condensor.
Diferite tipuri de colectoare ale pompelor de caldura
Colectorul de suprafata
In perioada calda a anului, solul stocheaza caldura solara. Aceasta caldura poate fi captata direct de pamant, sau preluata din apa de ploaie sau aerul de la suprafata sa.
Din sol, pompele de caldura pot extrage caldura cu ajutorul unui sistem de tuburi fabricate din plastic si ingropate adanc in pamant. Prin acest sistem circula o emulsie de apa si glicol, care nu ingheata.
Pentru ca au in componenta lor o cantitate foarte mare de apa, cele mai potrivite soluri pentru acest sistem termic sunt solurile mlastinoase.
Principala conditie pentru ca un astfel de sistem sa functioneze la maxima sa capacitate este ca spatiul de deasupra sa sa fie lasat liber, neacoperit de beton sau cladiri.
Colectorul vertical cu foraj
Substratul de suprafata al solului, exista stratul geotermal care poate fi privit ca o sursa constanta de caldura. Cu ajutorul sistemului potrivit, aceasta sursa de caldura poate fi folosita pentru incalzirea oricarui tip de spatiu, indiferent de dimensiunile sale.
Pentru ca sunt instalate la adancimi mai mare decat sistemele de colectare de suprafata, colectorul vertical cu foraj se mai numeste si put de apa.
Un mare avantaj al colectoarelor verticale este faptul ca nu necesita la fel de mult spatiu de instalare precum colectoarele de suprafata care se intind pe orizontala si nu pe verticala.
Colector de caldura din apa din panza freatica
In locurile unde poate fi accesata apa din panza freatica, aceasta poate fi folosita ca sursa de incalzire / energie datorita faptului ca temperatura ei este aproape constanta, de 7-12 grade Celsius, pe toata durata anului.
Pe de alta parte, daca se doreste utilizarea unui sistem termic prevazut cu un colector vertical mai lung de 15 metri, NU se recomanda executarea forajelor de captare a caldurii acesteia pentru locuinte cu o singura familie sau doua familii. Deoarece costurile de instalare necesare pentru un asemenea sistem termic sunt mult prea mari.
Daca se opteaza pentru un sistem colector din apa din panza freatica, este foarte important sa se tina cont de lasarea unei distante de 10-15 metri intre punctul de colectare a apei si punctul de deversare. In caz contrar, exista riscul ca apa deversata sa revina inapoi in putul de extragere.
Acest sistem este foarte potrivit pentru locuintele care nu detin mult teren si astfel nu dispun de mult spatiu pentru instalarea sistemului termic.
Cum se poate alege cel mai bun sistem termic cu pompa de caldura?
Nu exista asa ceva ca cel mai bun sistem termic, ci cel mai potrivit. Fiecare locuinta are propriile sale caracteristici in ceea ce priveste nevoia de caldura si spatiul de instalare disponibil. Ar fi gresit sa credem ca exista vreun sistem termic care sa poata fi considerat bun in orice fel de conditii. In plus, totul depinde foarte mult si de bugetul de investitie al locatarilor. De aceea, pentru alegerea celui mai potrivit sistem recomandam intotdeauna consultarea unui expert in domeniu.
1 Comment
Foarte buna postarea pe blog. Cu siguranta imi place acest site. Tine-o tot asa!|
Add Comment