Verificari Tehnice Periodice

Verificari Tehnice Periodice

Verificarea tehnica periodica a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi este obligatorie, cel putin o data la doi ani. Daca sunt verificate periodic se poate optimiza consumul de combustibil, centrala termica ce nu este supusa unor verificari tehnice periodice ajunge sa consume mult peste limita obisnuita.  Deasemenea centrala termica verificata tehnic periodic ofera siguranta utilizatorilor.
Utilizarea aparatelor fara verificarea tehnica periodica efectuata de un agent economic autorizat de ISCIR si fara avizarea raportului de verificare de catre cei autorizati sa o faca este interzisa si atrage decuplarea de la reteaua de gaze a acestuia.

Asigurati-va ca veti plati pentru servicii complete de revizie si VTP, nu pentru o stampila pe documente.

În cadrul VTP-ului trebuie sa desfasoare urmatoarele operatiuni:

 • deschiderea centralei, inclusiv partea cu camera de ardere
 • curatarea de praf si impuritati a interiorului centralei.
 • verificarea vizuala si auditiva a anumitor parti componente – ex. prezenta ruginei datorita condensului acid sau a scurgerilor pe la imbinarile cu garnituri, sunetul pompei in functionare, sunetul vanei de gaz la cuplare etc. Se verifica principalele elemente de siguranta cum ar fi protectia la supratemperatura, la lipsa de apa sau de gaz.
 • verificarea presiunii de aer din vasul de expansiune, care trebuie sa fie aprox. 0,8 bar.
 • efectuarea de teste absolut necesare pe apa calda si pe incalzire, pentru a observa functionalitatea centralei.
 • efectuarea analizei gazelor de ardere cu ajutorul analizorului de noxe.
 • intocmirea actelor prin consemnarea stadiului echipamentului si semnarea acestora de ambele parti.
 • sigilarea centralei pentru a evita interventia unei persoane neautorizate.
 • in functie de rezultatele obtinute, VTP poate avea rezolutia:
 • „se admite continuarea utilizarii”
 • „se interzice functionarea in continuare a aparatului”

Rezultatele se trec in „Raportul de verificari, incercari si probe in vederea autorizarii functionarii aparatului”.

Multi proprietari nu realizeaza ca centralele termice trebuie instalate, utilizate si verificate tehnic in conformitate cu prescriptiile legale, iar accidentele care au avut loc dovedesc ca aceia care utilizeaza acest tip de echipamente termice nu cunosc reglementarile legale, nu si-au facut verificarile tehnice periodice – autorizatii ISCIR.
Pentru a evita accidentele este necesar sa respectam urmatoarele:

Montarea, dar mai ales punerea in functiune a unei centrale termice de apartament se va efectua, in mod obligatoriu, de personalul autorizat al unei societati autorizate de ISCIR si de producatorul centralei termice respective si care, la final, va va elibera o serie de documente in conformitate cu Prescriptiile Tehnice ISCIR in vigoare – de exemplu Autorizatia ISCIR de functionare sau Verificare tehnica periodica;

Proiectarea si executarea instalatiei de gaz aferente centralei termice pe combustibil gazos se realizeaza doar cu firme autorizate ANRGN;

Incheiati un contract de service cu o societate autorizata de ISCIR de producatorul centralei termice respective; chiar daca aveti deja montata centrala termica, de persoane neautorizate, nu ezitati sa luati legatura cu o societate autorizata de ISCIR si sa ii solicitati efectuarea unei verificari tehnice si obtinerea autorizatiei de functionare;
Dupa aceasta data furnizorul de gaze va sista livrarea gazelor daca nu aveti autorizatie de functionare si verificarile tehnice la zi ale centralei.

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca prescriptiile tehnice urmaresc sa asigure protectia persoanelor, mediului si proprietatii, interzicand existenta in functionare la utilizatorii finali a unor aparate necorespunzatoare, motiv pentru care ele trebuie strict respectate. Aparatele consumatoare de combustibili gazosi pot fi date in exploatare de durata la utilizatorul final numai dupa finalizarea montarii/instalarii, punerii in functiune si verificarilor tehnice efectuate de un agent economic autorizat de ISCIR si dupa avizarea rapoartelor de verificare de catre ISCIR sau, dupa caz, de catre un agent economic autorizat de ISCIR in acest sens.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *