7 pasi pentru a economisi la factura de gaze

A venit primavara si vremea incepe sa fie tot mai frumoasa, dar totusi temperaturile de afara nu ne permit inca sa renuntam la incalzirea casei. Posesorii de centrale termice, ar trebui sa stie ca, odata cu incalzirea vremii, centrala termica trebuie folosita diferit fata de cum o faceai cand era frig afara. Asta, pentru a ne feri de consumul inutil de gaze si cresterea facturii.

In continuare – 7 pasi pentru a economisi la factura de gaze

1 Cumpara un termostat de camera

Este foarte important sa ai un termostat de ambient conectat la centrala termica. Seteaza acest aparat la nivele diferite de temperatura. De exemplu: in timpul in care esti la serviciu il poti seta pe 16-18°C iar cand ajungi acasa il setezi la temeperatura la care te simti confortabil. In felul acesta, centrala termica nu va porni pe timpul zilei, iar daca este cald afara ( 18-20 °C) este posibil sa nu pornesca nici pe timpul noptii. Trebuie sa stii ca fiecare grad Celsius cu care incalzim suplimentar casa duce la un consum marit de combustibil.

2 Atentie unde amplasezi termostatul de ambient in camera

Termostatul de camera trebuie tinut departe de ferestre, pentru a evita ca centrala termica sa functioneze dupa o temperatura falsa. Daca acesta este setat pe o temperatura de 22 de garde Celsius, el nu va inregsitra niciodata aceasta temperatura daca este pe pervazul geamului, iar geamul este deschis si afara este mai rece. Astfel, centrala termica, in loc sa se opreasca, va functiona non stop. La polul opus, evita sa pui termostatul pe radiator sau aproape de sursele de caldura (aragaz, cuptor, etc.) pentru ca de asemenea poate inregistra temperatura falsa si centrala termica nu porneste, te vei trezi cu o temperatura prea mica in locuinta.

3 Temperatura apei, mai scazuta

Si temperatura apei incalzite de centrala termica este importanta atunci cand vrei sa faci economie la factura de combustibil. Este recomandat sa setezi temperatura apei calde menajere la o treapta confortabila tie. Fiecare om prefera apa mai calda sau mai rece. De multe ori, facem greseala de a regla temperatura apei foarte ridicata, iar apoi, pentru ca apa este mult prea fierbinte, o combinam cu apa rece. Iata cum consumi degeaba gazele naturale si cum iti cresti singur factura.

4 Inchide caloriferele in camerele in care nu stai

Deoarece afara nu mai avem frigurile din timpul iernii, iar temperaturile trec uneori chiar si de 15-18 °C, este recomandat ca in camerele in care nu stai sau iti petreci foarte putin timp sa tii caloriferele inchise. Daca vrei sa ai o temperatura constanta in locuinta., tine usile deschise pentru a lasa caldura sa patrunda in fiecare incaepere.

5 Opreste centrala termica atunci cand aerisesti camerele

Este abosolut inutil sa tii centrala termica pornita cand deschizi geamurile pentru a aerisi locuinta. In camera se va face frig, caldura din radiatoare se va risispi, iar centrala va functiona „in gol”. Ai grija sa inchizi centrala si abia apoi sa lasi aerul rece de afara sa patrunda in casa. In cazul in care aveti un termostat de ambient, cel mai simplu este sa-l puneti pe functia anti-inghet -5 °C . Este recomandat sa aerisesti de mai multe ori pe zi, in reprize scurte. In acest fel, locuinta ta nu va apuca sa se raceasca iar pierderile de caldura nu vor fi foarte mari.

6 Verifica periodic centrala termica

Conform legislatiei in vigoare, verificarea tehnica periodica trebuie efectuata cel putin o data la doi ani de catre o societate autorizata de ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat) si consta in verificarea functionarii corecte si sigure a centralei termice.

Pe langa caracterul obligatoriu al verificarii tehnice periodice, aceasta are si o serie de avantaje. Unul dintre acestea este reprezentat de reducerea costurilor. Functionarea indelungata sau in conditii incorecte a unei centrale termice poate duce la uzura pieselor sau chiar defectarea acestora, ducand la cresterea temperaturii de ardere a gazelor. Astfel, creste consumul de gaze si, implicit, se vor majora si costurile. Deasemea daca anumite piese prezinta uzura sau depuneri acestea se pot remedia din timp, inainte ca inlocuirea acestora sa fie necasara.

De aceea este recomandat ca verificarea tehnica periodica a centralei termice sa se faca primavara, dupa ce un sezon echipametul a lucrat pe incalzire si pe apa calda menajera. Majoritatea proprietarilor de centrale termice considera ca verificarea tehnica se face toamna, inainte de inceperea sezonului rece dar este gresit. Toamna, cand centrala este mai mult solicitata, este posibil- daca este mai veche, sa nu mai functioneze pe caldura sau apa calda si beneficiarul intra in panica pentru ca in perioada respectiva „doare” o zi fara apa calda sau caldura. Primavara in schimb, problemele se pot evita.

Suna acum partenereul casei tale pentru verificarea tehnica periodica.
Este mai usor sa prevenim decat sa combatem.

7 Vrei sa cumperi o centrala termica? Alege clasa A+

In cazul in care vrei sa cumperi o centrala termica, unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le urmaresti este alegerea unui model economic, ce face parte din clasa de energie A+ sau A++. La alegerea echipamentelor de incalzire trebuie luate in calcul produsele cu clase energetice ridicate, in topul celor mai eficiente din punct de vedere energetic fiind centralele termice in condensatie, care pot duce la o economie de pana la 25% la consumul de gaz.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *